COMUNICAT DE PRESĂ HUB Român de Inteligență Artificială

COMUNICAT DE PRESĂ<br> HUB Român de Inteligență Artificială

SOFTTEHNICA SRL, în calitate de partener, anunță lansarea proiectului „HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA” în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cod SMIS: 334906.

Obiectivul general al proiectului este crearea și operaționalizarea Hub-ului Român de Inteligență Artificială pentru cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) prin dezvoltarea unui ecosistem de cercetare atractiv și competitiv care coagulează eforturile mediului academic și ale mediului economic în scopul realizării cercetării științifice originale de vârf, al transferului rezultatelor cercetării către industrie și societate, al dezvoltării de noi produse și servicii, și pentru generarea unui nucleu de cunoaștere și dezvoltare în Inteligență Artificială integrat în Spațiul European de Cercetare (ERA).

Direcțiile principale de cercetare, dezvoltare și inovare ale HRIA sunt: Inteligență Artificială de încredere, Sisteme inteligente și autonome, Interfețe inteligente om-calculator, Tehnologii hardware pentru Inteligență Artificială, IA în medicină și sănătate, IA în securitate și spațiu, IA pentru orașe inteligente, IA pentru mediu, Dezvoltarea și testarea prototipurilor și sistemelor de IA.

În cadrul proiectului „HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA” Softtehnica va implementa aplicatia ”SignAll – Platforma inovatoare pentru facilitarea comunicării prin limbajului semnelor cu ajutorul Inteligentei Artificiale”.

HRIA va permite coagularea eforturilor comunității de inteligență artificială din România în vederea creșterii impactului la nivel european și global, devenind catalizatorul acestui proces, generând resurse naționale de dezvoltare și inovare în domeniul IA și susținând numeroase sectoare ale societății.

Proiectul este implementat în parteneriat cu șapte universități reprezentative la nivel național: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și 7 IMM-uri inovative.

Proiectul se implementează în perioada 1 martie 2025 – 31 decembrie 2029. Valoarea totală a proiectului este de 336.336.127,46 lei, valoarea eligibilă totală este de 335.117.109,06 lei și asistența financiară nerambursabilă este de 324.775.349,99 lei.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.

Informatii suplimentare se pot obtine de la:

Florian Bucă – director proiect

Email: office@soft-tehnica.com

Tel: +40 216 367 085

Related Posts